In het paasweekend hebben de (to-be) instructeurs van WV Zeewolde en DeZeilschool.nl getraind op hun eigen vaardigheden. Doel van de groep was om  tot CWO-3 niveau te komen.

Op vrijdag verzamelden instructeurs en opleiders zich bij de valken, RS Feva's en Laser 2's. Het was een mooi paasweertje met zon en wind. De voortekenen waren goed. Zaterdag was het nog beter: spinaker en trapeze weer. Zondag was er al minder wind en maandag is de training na de middag afgebroken. Het was windstil.

Tja, een CWO-3 of CWO-4 papiertje is geen kadootje dat je na een weekend krijgt. Je moet al echt een ideaal weekend met wind hebben om CWO-3 te kunnen toetsen, ook bij (bijna) instructeurs die al aardig kunnen zelen.

Ditzelfde zie ik ieder jaar weer terug bij de CWO lessen in de optimisten van de kinderen. Tranen met tuiten als ze horen dat ze "gezakt"  zijn voor CWO 3. Dat is gewoon onzinnig. We trainen op competenties en niet op wateruren. Dus de competenties niet voldoende aanwezig nog of niet kunnen toetsen door de weersomstandigheden? Volgende keer weer verder zeilen, hoe zuur ook. Je koopt geen papiertje maar je traint vaardigheden. Lastig is bij het zeilen dat dit buiten is.

Helaas kunnen we nog steeds het weer niet naar onze hand zetten.