Welke kleding draag je in de winter?

visibility619 Views comment0 comments person Posted By: Daan Kaesehagen list In: Goed om te weten

Hey watersporter!

 

Zeilen doen we het liefst het hele jaar door. In de zomer genieten we van de zon op het water, maar niks is lekkerder dan in de winter na een zeildag thuiskomen en rozig bij de kachel zitten met een warme chocolademelk! Persoonlijk vond ik dat altijd de leukste momenten op het water.

 

Als ik het water op ging in de winter werd ik zwaar voor gek verklaard! De winter was maar koud en geen seizoen om op het water te zijn.

Kou was voor mij geen excuus, op kou kan je je namelijk gewoon kleden!

 

Ik wil met jullie kijken naar de kleding die je draagt wanneer het buiten kouder wordt en de meeste mensen lekker binnen gaan zitten. Dit kleding advies is voor zeilers in open boten, maar kan ook gebruikt worden voor andere watersporten zoals windsurfen, suppen en kajakken.

 

We letten in dit blog vooral op de watertemperatuur. Belangrijk is dat in het najaar de buitentemperatuur koud is en het water nog redelijk warm, maar dit in het voorjaar omgedraaid is. In het voorjaar is het water nog heel koud, maar vergis je je hier vaak in doordat de buitenlucht warmer wordt.

 

Alles wat ik in de blog vertel is slechts een advies, voorkeuren voor kleding verschillen vaak per zeiler en watersport en hangt onder andere af van hoe makkelijk je het warm krijgt.

 

In dit blog leg ik uit wanneer je voor een wetsuit of droogpak zou moeten kiezen, wat de opties zijn en waar je nog meer naar moet kijken. Na het lezen van dit blog heb jij geen enkele reden om deze winter binnen te zitten ;)

Veel succes met lezen! Mochten er nog vragen zijn, dan kan je een whatsapp sturen of bellen naar +31 6 17908319 of mailen naar [email protected].

 

Droogpak

Een droogpak is gemaakt om je helemaal droog te houden. Manchet om je polsen en nek zorgen ervoor dat er geen druppel water binnen komt. Alleen je hoofd en handen worden dus nog blootgesteld aan het water.

Een droogpak is fijn als je niet veel beweegt. Wanneer je meer gaat bewegen gaat je lichaam transpireren en word je toch vochtig vanbinnen, hierdoor krijg je het uiteindelijk toch kouder.

Mijn advies is om een droogpak te gebruiken wanneer je op grotere boten vaart of in een Optimist vaart.

 

Droogpakken

Zie droogpakken door hier te klikken

Droogpakken zijn er van verschillende merken. Magic Marine is leider in droogpakken in de watersport wereld

Onderkleding

Onder een droogpak zijn de kledingmogelijkheden wat groter.

Je kan ervoor kiezen om je favoriete joggingspak of pyjama onder je droogpak te dragen, maar ons advies is om voor thermo kleding te gaan.

Kies dan wel voor speciale thermokleding. Zodra je lichaam gaat transpireren en je kleding wordt nat, dan is de kans op het koud krijgen groter. Om deze reden kan je beter kiezen voor kleding die voor het gebruik op het water gemaakt is.

Wij raden hiervoor de onderkleding van Magic Marine of Rooster aan.

 

Wetsuit

Zie wetsuits door hier te klikken

Wetsuits zijn vaak gemaakt van neopreen en sluiten strak aan op de huid. Een goed wetsuit zit strak en laat daardoor heel langzaam water binnen. Het materiaal zorgt ervoor dat het water naar jouw lichaamstemperatuur verwarmd wordt en dat jij warm blijft. Een wetsuit werkt daarom over het algemeen ook het best wanneer het nat is.

 

Wetsuits

Welke dikte wanneer

Watertemperatuur

Wetsuitdikte

Onder 3°C

Wetsuit tussen 6/5 en 7mm

Tussen de 4 en 7°C

Wetsuit tussen 5/4 en 6/5mm

Tussen de 8 en 11°C

Wetsuit tussen 4/3 en 5/4mm

Tussen de 12 en 17°C

Wetsuit tussen 3/2 en 4/3mm

Tussen de 18 en 20°C

Wetsuit van 2mm

Tussen de 21 en 25°C

Wetsuit van 1mm

Boven 26°C

Lycra met UV-bescherming

 

In de tabel hierboven staat welke dikte van een wetsuit je bij de watertemperatuur als richtlijn aan moet houden. Wanneer een dikte met een / is aangegeven staat het eerste getal voor de dikte van het materiaal bij de borst en rug, en het tweede getal voor de dikte van het materiaal bij de benen en armen omdat je hier meer rekbaarheid nodig hebt.

Je hebt de keuze tussen de volgende soorten wetsuits:

·      Front zip

Een front zip wetsuit heeft de rits horizontaal boven de borst zitten.

Een front zip wetsuit sluit beter aan en daardoor komt er minder water naar binnen. Hij is hierdoor warmer, maar wel moeilijker om aan te trekken. Ze zijn vaak wel wat duurder.

·      Back zip

Een wetsuit met back zip heeft de rits verticaal op de rug zitten.

Een back zip wetsuit is makkelijk om aan te trekken, je kunt de rits op je rug helemaal openritsen, de wetsuit om je heen trekken en vervolgens de rits dichttrekken. Hij sluit iets minder goed aan dat een front zip en daardoor kan er wat meer water binnen komen.

·      Long john

Een long john wetsuit is een wetsuit met open armgaten. Je hebt dus geen mouwen en daardoor meer beweegruimte. Je kan zelf kiezen wat je op je bovenlichaam draagt zodat je bij alle weersomstandigheden wat kan dragen.

 

 

Onderkleding

Klik hier voor onderkleding

Onder je wetsuit kan je speciale thermo kleding dragen die gemaakt is om nat te worden.

De Hot Legs en Hot Top zijn voorbeelden van een kleding laag van 0,5mm die heel goed onder je wetsuit zitten.

 

Overige kleding

Hoofdbedekking

Klik hier voor hoofdbedekking

In de winter is het heel belangrijk om je hoofd goed te beschermen, via je hoofd verlies je namelijk de meeste warmte.

Het advies is om een muts te dragen. Je hebt verschillende soorten mutsen van een hele hoop materialen. Een wollen muts zit heel lekker en is vaak lekker warm, maar is heel erg af te raden. Zodra deze nat wordt koelt de muts je hoofd juist extra af. Je kan erdoor voor kiezen om meerdere mutsen mee te nemen het water op, maar het is slimmer om te kiezen voor een andere muts.

Zo heb je bijvoorbeeld een muts met polyurethaancoating aan de buitenkant gecombineerd met een fleece-binnenlaag, een combinatie die erg warm is.

 

Een andere optie is een neopreen muts. Deze houden je hoofd goed warm op koude zeildagen.

 

Daarnaast adviseren wij om een col te dragen. Op deze manier blijft je hoofd en uiteindelijk je lichaam nog warmer.

De col van rooster is een mooi voorbeeld. De Aquafleece® Neck Gaiter bestaat uit een combinatie van Aquafleece® en Polypro™ om jou te beschermen tegen de kou zonder dat het ten koste gaat van comfort. Dankzij het ontwerp kan je hem gebruiken als nekbeschermer, muts of bivakmuts.

 

Daarnaast is een bivakmuts een mooie combinatie van beide.

 

Schoenen & sokken

Klik hier voor alle sokken en schoenen

Het laatste onderdeel van je zeiluitrusting (op zwemvest etc na) zijn je schoenen en sokken, want in de winter vaart het niet zo lekker op blote voeten.

Wanneer je een droogpak draagt heeft deze vaak aangesloten sokken zodat je droge voeten houdt, hieronder kan je thermo sokken aantrekken, draag over de aangesloten droogpak sokken altijd schoenen om lekkage te voorkomen.

Bij een wetsuit kan je neopreen of thermo sokken dragen die speciaal zijn gemaakt voor watersport en natte voeten. Hier overheen draag je zeillaarsjes, bijvoorbeeld die van Windesign.

 

Ik hoop dat jullie hiermee een keuze hebben kunnen maken welke kleding je nodig hebt. Mocht je nog aanvullend advies nodig hebben of een afspraak willen maken om te passen, dan zijn we alle werkdagen telefonisch te bereiken tussen 9 en 18 uur, op zaterdag tussen 10 en 17 uur en op zondag tussen 11 en 14 uur.

Mailen kan natuurlijk ook altijd.

 

Bedankt voor het lezen en tot op het water!

 

-       Daan Kaesehagen

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December